O polnoci na 1. apríla možno uvidíme na oblohe pohybujúcu sa planétku

27.03.2007 Celý región

Vysoké Tatry 27. marca (TASR) - O polnoci z 31. marca na 1. apríla sa priblíži k Zemi planétka nazvaná 2006 VV2. Bude to veľmi nenápadný úkaz na oblohe. Vo vzdialenosti asi deväťkrát väčšej ako je Mesiac od Zeme, ...
\"V súčasnosti poznáme viac ako 360 tisíc planétok, ale iba jedna z nich s menom Vesta je viditeľná v noci za dobrých podmienok aj voľným okom. Ďalšiu, nazvanú 2006 VV2 budeme môcť uvidieť už v najbližších dňoch. Nie síce voľným okom, ale minimálne pomocou poľovníckeho triedra, \" uviedol dnes pre TASR Marek Husarik z Astronomického ústavu SAV vo Vysokých Tatrách. Dodal, že hoci bude planétka ťažšie viditeľná, pri jej sledovaní pomôže skutočnosť, že sa bude pohybovať v reálnom čase.
Z našich zemepisných šírok planétku uvidíme prechádzať súhvezdiami Veľký voz (29. - 30. marca), Malý lev (30. - 31. marca), Lev (31. marca) a Sextant (1. apríla). Najväčšiu jasnosť dosiahne 1. apríla o polnoci a jej pohyb bude približne jeden stupeň za hodinu.
Veľkosť planétky sa odhaduje na asi 1,5 kilometra, preto je vynikajúcim cieľom pre radary v Goldstone (USA) a Arecibe (Portoriko).
\"Aj keď počasie na pozorovanie bude ideálne a ďalekohľady zaostrené, niečo predsa len bude prekážať. Nebude to prvoaprílový dátum, ale Mesiac pár dní spred splnom, \" dodal Husarik. Astronómom-amatérom zaželal, aby sa práve im podarilo reálne sledovať pohybujúcu sa planétku.
 

Vyberte región